Domy marzeń

W pełni przeszklona nowoczesna willa wakacyjna na skalistym wzgórzu w Szwecji

willa przeszklona minimalistyczne umeblowanie john robert nilsson arkitektkontor

Willa Överby jest jedna nowoczesna willa wakacyjna, który znajduje się w Sztokholmie w Szwecji i oferuje malowniczy panoramiczny widok na zatokę i wieczorne słońce na zachodzie. W pełni przeszklony dom to projekt biura architektonicznego John Robert Nilsson. Budynek posadowiony jest na betonowej podstawie pokrytej wapieniem, co zapewnia ciągłą powierzchnię podłogi wewnątrz i na zewnątrz domu. Z jednej strony znajduje się duży taras z basenem i zatopioną częścią wypoczynkową. Ta konstrukcja zapewnia ochronę przed zimnym wiatrem.

Nowoczesna willa wakacyjna w Sztokholmie, Szwecja

nowoczesna willa wakacyjna szwecja czarna fasada wejście

Strona wejściowa domu ma solidną, otynkowaną na czarno matową fasadę i jest przerywana przez sięgające od podłogi do sufitu szklane obrotowe drzwi. Pozostałe elewacje są w całości przeszklone. Szyba izolacyjna składa się z zewnętrznej warstwy szkła Optiwhite i wewnętrznej warstwy szkła termoochronnego. Granica między wnętrzem a zewnętrzem prawie nie istnieje. Ukryta fosa ze stali nierdzewnej z pokrywą z wapienia otacza dom i odprowadza wodę deszczową.

Nowoczesna willa wakacyjna z przepięknym widokiem na morze

nowoczesna willa wakacyjna szwecja tarasy basenowe z widokiem na morze

Rzut domu ma prosty prostokątny kształt i jest wyraźnie podzielony na część prywatną i socjalną. Część prywatna została podzielona na sypialnię, łazienkę i pomieszczenie gospodarcze, zbudowane według koncepcji otwartej przestrzeni dziennej. Zamiast tradycyjnych drzwi, większość otworów sięga do sufitu. Główny pomysł na nowoczesna willa wakacyjna było stworzenie wyraźnego kontrastu z otaczającym krajobrazem.

pełne przeszklenie dla nieograniczonych widoków

nowoczesna willa wakacyjna w pełni przeszklona john robert nilsson arkitektkontor

Za wyraźnymi liniami kryje się szereg zaawansowanych, zaawansowanych technologicznie systemów. Woda wodociągowa jest wydobywana z morza i uzdatniana w jednostce odsalania. Ogrzewanie podłóg, basenu zewnętrznego i ciepłej wody jest generowane przez geotermalną pompę ciepła. Wszystkie systemy są sterowane za pomocą interfejsu internetowego za pośrednictwem Internetu lub telefonu komórkowego.

koncepcja otwartej przestrzeni życiowej

minimalistyczne wnętrze białe meble przeszklenie panoramiczny widok

wpuszczana część wypoczynkowa na tarasie

nowoczesna willa wakacyjna szwecja wpuszczana część wypoczynkowa z kominkiem

piękne oświetlenie nocne

willa wakacyjna szwecja oświetlenie nocne john robert nilsson

Do wody prowadzą drewniane schody

schody drewniane wykusz john robert nilsson arkitektkontor

dom stoi na skalistym wzgórzu

willa wzgórze panoramiczny widok zatoka drewniane schody

nowoczesna willa wakacyjna szwecja schody zatoka łódź

nowoczesna willa wakacyjna szwecja sala kominkowa podłoga taras

plan piętra willi john robert nilsson arkitektkontor

willa överby john robert nilsson plan przekroju arkitektkontor

nowoczesna willa wakacyjna w szwecji överby plan obszaru

nowoczesna willa wakacyjna szwecja wzgórze john robert nilsson arkitektkontor