architektura

Zrównoważony budynek na małej przestrzeni w Strasburgu

Zrównoważony budynek mała przestrzeń budynek domu narożnik strasbourg

Celem zrównoważonego budownictwa jest zmniejszenie zużycia energii i zasobów, a jednocześnie optymalizacja budynku pod kątem innych czynników, takich jak oszczędność miejsca, ochrona przestrzeni naturalnych itp. Nowe budynki projektowane są zgodnie z tymi współczesnymi wymogami, szczególnie na obszarach gęsto zaludnionych. Przykładem zrównoważonej architektury jest budynek zaprojektowany w 2015 roku przez Dominique Coulon & Associés zrealizowano na powierzchni zaledwie 120 metrów kwadratowych. Znajduje się na rogu w starej dzielnicy budowlanej „Kurnau” w Strasburgu. W tej części miasta dominuje zabytkowa zabudowa, a pomiędzy nimi często pojawiają się małe „luki”, którymi budowniczych zwykle nie interesują ze względu na niewielką powierzchnię. Jednak niewielka ilość miejsca jest zoptymalizowana dzięki zrównoważonej konstrukcji i jest po prostu idealna dla nowego budynku o mieszanym przeznaczeniu.

zrównoważony budynek mało miejsca nowoczesna architektura budynek strassburg

Na rogu między starymi budynkami stoi nowoczesny pięciopiętrowy budynek z pięknym tarasem na dachu. Jest zbudowany w sposób zrównoważony z kilku perspektyw. Z jednej strony dom jest wykorzystywany w różny sposób: na dwóch pierwszych piętrach znajduje się biuro architektoniczno-projektowe, a ostatnie kondygnacje służą jako dom prywatny. Z drugiej strony dom jest w dużej mierze zoptymalizowany energetycznie pod kątem klimatu mieszkania. Fasada domu pokryta jest zwęglonym drewnem modrzewiowym. Celowe spalanie drewna to stara japońska technika, która zagęszcza komórki drewna i chroni je przed szkodnikami i wpływami atmosferycznymi. Na pierwszy rzut oka otwory okienne wydają się być zaplanowane losowo. Ponadto mają różne rozmiary i trudno z zewnątrz ocenić, gdzie zaczynają się i kończą poszczególne poziomy. W ten sposób mieszkańcy mogą optymalnie korzystać z padania światła. Mają też wspaniały bezpośredni widok na każdą stronę ulicy?.

zrównoważony budynek mała przestrzeń budynek miejski fasada parking rowerowy

Wewnątrz domu, zarówno w części biurowej, jak i w domu prywatnym, planowany jest otwarty koncept mieszkalny. Pokoje płynnie łączą się ze sobą, a schody znajdują się pośrodku każdej części mieszkalnej. Na szczycie znajduje się piękny taras na dachu z basenem, mini stawem i małym ogrodem. Stamtąd masz widok na zabytkowe budynki, kanały i alejki w okolicy. Ponieważ dom jest nieco wyższy niż reszta budynków, masz naturalny ekran prywatności i możesz w spokoju cieszyć się wolnym czasem na tarasie.

zrównoważony budynek mała przestrzeń architektura biuro miejsce pracy beton drewno

zrównoważony budynek mała przestrzeń biuro biuro miejsce pracy

zrównoważony budynek mały pokój zabaw betonowy projekt

zrównoważony budynek mała przestrzeń łazienka czarny relaks niebieskie światło

zrównoważony budynek mała przestrzeń schody kratka czarna

zrównoważony budynek mało miejsca na tarasie na dachu basen

zrównoważony budynek mało miejsca schody białe oświetlenie pośrednie

zrównoważony budynek mała przestrzeń prywatny dom schody kuchnia biała

zrównoważony budynek mało miejsca prywatny dom minimalistyczny design biały beton

zrównoważony budynek mało miejsca prywatny dom kominek salon minimalistyczny

zrównoważony budynek mało miejsca prywatny dom minimalistyczny design beton drewno

zrównoważony budynek mała przestrzeń prywatny dom jadalnia beton drewno minimalistyczny

zrównoważony budynek mało miejsca prywatny dom rodzina betonowe schody drewniane

zrównoważony budynek mało miejsca prywatny dom parapet podłogowy

zrównoważony budynek mała przestrzeń prywatny dom sypialnia drewniana boazeria

zrównoważony budynek mała przestrzeń prywatny dom pokój dziecięcy drewno beton

zrównoważony budynek mała przestrzeń schody do sypialni czerwony biały

zrównoważony budynek mała przestrzeń sypialnia czerwona ściana pokój kolorowy

zrównoważony budynek mało miejsca prywatny dom drewniane schody wewnątrz betonu

zrównoważony budynek mały obszar dachowy taras betonowy ogród

zrównoważony budynek mały obszar taras na dachu basen basen na dachu

zrównoważony budynek mały taras na dachu basen na dachu

zrównoważony budynek mało przestrzenny plan domu plan piętra narożnik budynku

zrównoważony budynek plan domu małoprzestrzennego schemat pięter

rzut domu piętro piętro poziomy

widok z boku planu domu

* projekt autorstwa Dominique Coulon & stowarzyszenie