architektura

Konstrukcje drewniane i zielony dach jako akcenty: Centrum zdrowia dla chorych na raka w Leeds

Maggie’s to organizacja pozarządowa, która opiekuje się chorymi na raka na całym świecie. W samej Wielkiej Brytanii istnieje już 25 ośrodków rehabilitacji onkologicznej i psychoonkologii. Ostatnio w Leeds, na terenie kampusu Szpitala Uniwersyteckiego „St. James „otworzył 26. Centrum Maggie. Drewniana konstrukcja i zielony dach sprawiają, że futurystyczna architektura wygląda zachęcająco i przytulnie. Pomimo niekorzystnej lokalizacji na zboczu wzgórza, architektom z Heatherwick Studio udało się zbudować funkcjonalny i stylowy budynek.

Drewniana konstrukcja i zielony dach regulują temperaturę pomieszczenia w ośrodku zdrowia

Konstrukcja drewniana i zielony dach charakteryzują fasadę ośrodka zdrowia

Ośrodek zdrowia o nowoczesnej konstrukcji drewnianej składa się z trzech brył budynków. Budynek został zbudowany wyłącznie z trwałych materiałów. Szkło i drewno z regionu Leeds nadają futurystycznej fasadzie przytulny i zachęcający wygląd. Nie tylko dobrze wyglądają, ale także przyczyniają się do zdrowego klimatu w pomieszczeniach. Duże szklane fronty wpuszczają do wnętrza dużo światła słonecznego. Wszystkie obszary są zalane światłem nawet w pochmurne dni. Drewniana konstrukcja jest oddychająca i naturalnie reguluje wilgotność we wnętrzu. Zielony dach służy jako izolacja termiczna w miesiącach zimowych, a latem utrzymuje niską temperaturę w pomieszczeniu.

Pomimo położenia na zboczu wzgórza i trzech brył budynków, wnętrza wydają się bardzo otwarte

Drewniany dach z łukami we wnętrzu ośrodka zdrowia w Wielkiej Brytanii

Pomimo położenia na zboczu, architektom udało się zaprojektować wnętrze tak, aby było otwarte. Niektóre obszary, takie jak gabinet konsultacyjny, są wizualnie i akustycznie oddzielone, ale większość pomieszczeń płynnie przechodzi w siebie. Kuchnia to „serce” ośrodka zdrowia. Otwiera się zarówno na przyległą bibliotekę, jak i na salę sportową wyposażoną w medyczny sprzęt treningowy. Centrum zdrowia o powierzchni ponad 460 metrów kwadratowych oferuje liczne możliwości indywidualnej opieki nad chorymi na raka oraz pracy grupowej. Ofertę ośrodka dopełnia ogród na dachu. Zielony dach oferuje chorym na raka możliwość wspólnego uprawiania ogródka i relaksu wśród roślin użytkowych i ozdobnych. Jest to również bardzo ważne, ponieważ na kampusie św. Jana nie ma innego ogrodu.

Nowoczesna sala recepcyjna ze sklepionym drewnianym sufitem w Leeds w Wielkiej Brytanii

Projekt centrum zdrowia był wynikiem ścisłej współpracy pracowników Maggie z biurem architektonicznym Heatherwick. Za koncepcją kryje się podstawowa zasada Maggie, że projekt pokoju z naturalnych materiałów może wspierać proces gojenia. Dlatego architekci celowo użyli porowatych materiałów naturalnych, takich jak tynk wapienny, korek i miejscowe drewno. Nie tylko dobór materiałów wskazuje na związek architektury z naturą. Kolorystyka jest również prosta. Piasek, beż i zieleń sprawiają, że pomieszczenia wyglądają zachęcająco i przytulnie. Egzotyczne i rodzime rośliny doniczkowe uzupełniają koncepcję kreatywną i dodają domowego charakteru.

nowoczesne wnętrze sklepiony sufit oraz kuchnia i sala recepcyjna w Leeds

Kolejny ekscytujący pomysł na projekt jest fascynujący w środku. Od balustrad schodów po drewniane belki na suficie i stół jadalny w kuchni: każdy element architektoniczny i mebel ma miękkie krzywizny. Absolutną atrakcją wnętrza jest drewniany sufit z podświetlanymi drewnianymi belkami. Pełni funkcję łącznika pomiędzy poszczególnymi obszarami, a jednocześnie ma niezwykle dekoracyjny efekt. Miękkie, pośrednie oświetlenie jeszcze lepiej podkreśla sufit i tworzy subtelne akcenty.

Nowoczesne centrum zdrowia dla chorych na raka w Anglii Drewno jako materiał naturalny

Centrum zdrowia w Leeds jest doskonałym przykładem tego, jak wystrój wnętrz może mieć pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Naturalne materiały wyróżniają się nie tylko neutralnymi kolorami, które działają uspokajająco, ale także przyjemnym w dotyku. Drewno, korek i len (do mebli tapicerowanych) tworzą przyjemną atmosferę, która odpręża zmysły i pomaga uwolnić się od stresu dnia codziennego.

Funkcjonalne i stylowe schody łączą trzy bryły budynku

Konstrukcja drewniana z drewnianym sufitem i drewnianymi schodami Pomysły projektowe z wykorzystaniem naturalnych materiałów

Drewniane belki na suficie przyciągają wzrok

Drewniany sufit z łukowymi belkami akcentuje nowoczesny wystrój wnętrz

Nowy budynek powstał na terenie kampusu szpitala św

Szpital i ośrodek zdrowia w Leeds z nowoczesną fasadą i zielonym dachem

Zielony dach zachęca do relaksu lub ogrodu na świeżym powietrzu

Konstrukcja drewniana i zielony dach w ośrodku zdrowia w Leeds Przykład zrównoważonej i nowoczesnej architektury

Plany budowy ośrodka zdrowia w Leeds: Trzy tomy budowy

Trzy tomy konstrukcyjne dla jednego budynku Plan ze szczegółami

Zielony dach i konstrukcja drewniana: porównanie trzech wielkości konstrukcyjnych

Plan budynku z detalami trzech brył budynku z lokalizacją na zboczu wzgórza i ogrodem na dachu

Drewniana konstrukcja i obficie przeszklona fasada sprawiają, że nowoczesna architektura jest tak atrakcyjna

Plan budowy konstrukcji drewnianej z lokalizacją na zboczu wzgórza z widoku z boku w trzech tomach

Plan ośrodka zdrowia w Leeds

Nowoczesna konstrukcja drewniana na architekturze skarpy z porowatymi, oddychającymi materiałami

Trzy tomy budynków na zboczu

Konstrukcja drewniana z trzyczęściowego planu konstrukcyjnego z bocznym widokiem na zbocze

Przychodnia opiekuje się chorymi na raka z regionu

Zrównoważony budynek nowoczesnego ośrodka zdrowia w Leeds z obsadzonym dachem i drewnianą konstrukcją

Znajduje się na terenie kampusu „Św. Jana „Szpital”

Konstrukcja drewniana z trzytomowego planu budynku i widok terenu z góry

Organizacja pozarządowa Maggie’s zbudowała już 25 innych ośrodków zdrowia w Wielkiej Brytanii

nowoczesne centrum zdrowia dla pacjentów onkologicznych w Leeds dla psychoonkologii

Tam pacjenci mogą m.in. uprawiać ogródek, trenować i malować

Projekt ośrodka zdrowia w Wielkiej Brytanii w Leeds Widok z góry na trzy tomy na zboczu wzgórza

Otrzymasz również wsparcie psychologiczne

Projekt nowoczesnego ośrodka zdrowia w Leeds z widokiem z góry

Centrum zdrowia to projekt autorstwa Studio Heatherwick.